Skip to content

Over Robin

Robin Rozendal is een pseudoniem. Dat doe ik, omdat ik mijn gewone naam al gebruik voor mijn werk als filmmaker. Klik maar eens hier: Filmmaker & Fotograaf.

En waarom dan een pseudoniem? Ik doe dat vooral omdat ik mijn werk als filmmaker & fotograaf graag gescheiden wil houden van deze tweede kant van mezelf; een voorliefde voor kunst, cartoons & fantasy. Robin Rozendal is dus dat deel van mij, dat eigenlijk de hele dag over niets anders wil praten dan verhalen, sprookjes, kunst & fantasy. Dus hier komt ie:

Lang voordat ik begon met filmen, schreef en tekende ik al. En dat is toch iets waar ik altijd van ben blijven houden.

In 2010 heb ik die dingen weer opgepakt. Ik ging tekenles volgen op de Wackers Academie in Amsterdam, meedoen aan schrijfwedstrijden en cursussen. En weer steeds meer lezen.

Schrijven

In het schrijven is fantasy mijn favoriete genre. Al jaren werk ik aan een lang fantasy verhaal, waarvan boek 1, 2 en 3 zo goed als af zijn. Onlangs ben ik begonnen deel 4 te schrijven! 

In april 2023 zal boek 1 verschijnen bij Uitgeverij Zilverspoor. Ik kan niet wachten totdat je het kan lezen! 

Daarnaast doe ik soms mee aan schrijfwedstrijden. In het voorjaar van 2022 kwam ik bijvoorbeeld op de shortlist van een wedstrijd voor Fantasize.

Korte verhalen die ik geschreven heb deel ik af en toe als cadeautjes via mijn nieuwsbrief, maar ook kun je een nieuw kort verhaal terugvinden in de verhalenbundel Werelden Ontwaken.

Tekenen en schilderen

Ik heb mijn hele leven cartoons getekend zoals deze poppetjes (daarom zei ik vroeger altijd tegen iedereen dat ik striptekenaar zou worden), maar ben de laatste jaren bezig geweest me verder te ontwikkelen door cursussen te doen bij onder andere de Wackers Academie. 

De afbeeldingen die je ziet op deze website heb ik allemaal zelf gemaakt; sommigen met olieverf, inkt of aquarel, of het zijn etsen of lithoprints, en ik werk steeds meer digitaal en schilder op mijn iPad. Ik maak illustraties voor boeken, die worden gebruikt op de cover en/of in het binnenwerk. 

Fotografie

Fotografie is natuurlijk mijn beroep, maar daarnaast fotografeer ik ook in mijn vrije tijd nog veel. Tijdens vakanties maak ik veel foto’s – en niet alleen vakantiekiekjes – en daarnaast fotografeer ik graag analoog met oude camera’s. De foto hier rechts maakte ik met de oude boxcamera van mijn oma uit de jaren ’50.

Het leuke van die analoge fotografie vind ik dat het minder precies is, het is spannender omdat je nooit weet wat je krijgt, en dat proces heeft iets magisch!

 

 

 

Van alles en nog wat

Oja, en dan heb ik je nog niet eens verteld over het kostuum dat ik maakte voor Elfia in 2022, waarmee ik de prijzen voor ‘Original Design’ en ‘Day Winner’ in de wacht sleepte! Wat een bijzondere dag was dat! En ja, ik kan wel zeggen dat dat inspireert om vaker kostuums te gaan maken… als ik er de tijd voor heb!

Want ja, dat zijn veel verschillende dingen. Maar het werkt, omdat het voor mij eigenlijk allemaal hetzelfde is: ik houd van beeld en van verhalen, van fantasy & magie.

Op de een of andere manier versterken al deze dingen elkaar. Tekenen inspireert mijn schrijven en andersom, door te werken aan een kostuum bedenk ik onverwacht een nieuw karakter en als ik schrijf zie ik altijd beeld voor me.

En verder? Ik woon in Amsterdam met 2 katten, ben dol op lezen van fictie en graphic novels, vooral met een ijsje in het park in de zon.

PS: en waarom dan Robin Rozendal? Rozendal was de meisjesnaam van mijn moeders moeder én vind ik mooi klinken. Robin, omdat ik natuurlijk een naam met een R wilde, zoals mijn eigen naam, ik vind het een leuke naam, maar vooral: schrijfster Robin Hobb is een grote inspiratie voor me.